Rakija od dunje dunjevača je poznata i tržena vrsta rakije
Kako se spče dunja ima mnogo verzija ali mi ćemo ispričati svoju.
Dunje posle berbe trba da odstoje bar 20 dana u gajbama da dozre
Dozrele dunje se što sitnije samelju ako možemo dobro bi bilo da se izvadi seme, naspe se u kacu i dolije voda da ogreznu a onda se doda kvasac za voće ili običan pekarski kvasac. Jedna funta na 1000kg dunje. Smeša se meša tri puta dnevno prva 3 dana , posle se hermetički zatvori najlonom ili poklopcom a obaveno se ostavi crevo iz kace ge odlazi gas iz vrenja, ono se potopi u kofu sa vodom da nebi ulazile mušice. Posle 15 dana ako je temperatura dobra kljuk je provreo i odmah pečemo rakiju. Nikako ne odlagati pečenje rakije jer svakim danom opada miris dunja. U kazan dodati i deset naseckanih svežih dunja za bolji miris. Peći na umerenoj vatri. Polu prepek je najbolji, čist prepek oduzima miris. Ostaviti rakiju na 60 stepeni pa potom spustiti sa destilovanom vodom na 40 stepeni rakiju. Čuvati rakiju u stklenom balonu.