Prodaja sadnice dunje

Lekovitost dunje

Dunja je vitaminska bomba jeseni i od davnina je poznata u narodnoj medicini i koristi se prije svega kao sredstvo za ublažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba.

Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin C u velikim količinama, zatim vitamin B1, B2, niacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, natrijum, hlor i sumpor. Pored toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate.

Semenke su njen najlekovitiji dio, i kada odstoje u vodi oslobađaju sluz koja pomaže kod problema s kašljem. One sadrže i velike količine amigdalina, odnosno vitamina B17, koji ima antikancerogeno dejstvo. Semenke su bogate i mastima, taninom, pektinom, šećerima, jabučnom kiselinom, emulzinom i protidom.

Štiti od raznih upala
Zrele dunje su prebogate vitaminom C, pa tako jedna voćka zadovoljava oko 25 odsto dnevnih potreba. Ona tako pomaže u jačanju imuniteta, a posebno utiče i na sprečavanje upalnih procesa. Takođe, poznato je kako ona ima i antialergijska svojstva, a ekstrakt semena se koristi za lečenje dermatitisa i cista.

Odlična je za mršavljenje
Kada je u pitanju sok od dunja, kalorije su prisutne u veoma malim količinama – svega 57 kcal u 100 ml. Sa druge strane, ovaj napitak je pun dijetetskih vlakana koja povoljno utiču na probavu. Stoga se preporučuje i kao prirodno sredstvo za mršavljenje.

Pogodna je za želudac i probavu
Osobe koje imaju problema sa organima za varenje, svakako trebaju probati ovo piće. Poznato je kako efikasno deluje protiv čira na želucu, a takođe smanjuje i količinu kiseline te eliminiše žgaravicu. Ovaj napitak je dobar i za uklanjanje simptoma jutarnje mučnine. Dobro ga je piti i kad vas muče dijareja, zatvor ili uporna crevna infekcija.

Brani organizam od virusa
Vekovima je poznato kako se ovo voće bori protiv virusnih oboljenja, pa je savršen saveznik tokom jeseni i zime. U dunjama se nalazi obilje vitamina koji brane od gripa, prehlade i upale disajnih puteva.

Zahvaljujući taninu i sluzi ova voćka povoljno deluje na rad creva i sprečava infektivne bolesti. Takođe, dunja sadrži i dosta pektina, koji povoljno deluje na krvni sistem, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i pruža zaštitu od radioaktivnog zračenja.

ČUVA ZDRAVLJE SRCA I KARDIOVASKULARNOG SISTEMA
Pošto je bogat kalijumom, sa sigurnošću možemo reći kako je sok od dunja za srce idealan saveznik. Naročito kada je u pitanju borba protiv visokog pritiska, jer ga ovaj napitak drži pod kontrolom i u granicama normale. Osim toga, on smanjuje i nivo lošeg holesterola, što svakako povoljno utiče na zdravlje srca.

Ima anti-kancerogena svojstva
Zahvaljujući antioksidansima, ovo voće pomaže vašem u telu da eliminiše toksine i slobodne radikale. U dunjama je prisutan tanin, koji se efikasno bori protiv malignih ćelija, te sprečava njihovo širenje kroz organizam. Pokazalo se kako je korisno piti sok od dunja protiv raka debelog creva. Ova materija povoljno utiče na sluzokožu organa za varenje i štiti od ove opake bolesti.

Korisna je za jetru i vid
Kinezi su odavno prepoznali njeno lekovito dejstvo, pa ova voćka ima poseban status u ovoj zemlji. Posebno je poznato kako pripremaju slatko od dunja koje koriste za regeneraciju i detoksikaciju jetre. Uz to veoma povoljno utiče i na vid.

Eliminiše anemiju
Obzirom da sadrži gvožđe, kalijum i bakar, ovo voće je prirodni saveznik u borbi protiv malokrvnosti. Korisno je piti sok od dunje za anemiju, jer za veoma kratko vreme oporavlja i okrepljuje. Lekoviti sirup stimuliše proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

Dunjin sok leči kašalj, astmu i dijareju, dok se pečena ili kuvana dunja preporučuje anemičnim osobama, ali i za lečenje upala želudačne i crevne sluzokože. Dunja se upotrebljava i za lečenje sluzokože ždrela, krajnika, disajnih puteva kao i ublažavanje obilnih menstruacija. Čaj od dunjinih sjemenki leči nesanicu, ublažava napetost i otklanja neprijatan zadah, dok sluz od sjemenki liječi opekotine i rane. Čaj od listova dunje je odličan prirodan lijek za zaustavljanje proliva.

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll