Prodaja sadnice dunje

O nama – Rasadnik Milojević i dunje

Rasadnik Milojević je nastavljač porodične tradicije proizvodnje sadnica duže od 70 godina. Proizvodnju sadnica započeo je još čukundeda pre Drugog sveckog rata, tada su se sadnice prizvodile mahom za sopstvene potrebe a viškovi su prodavani po okolnim varošima i selima.  

Godine truda, rada, i usavršavanja naše porodice u kalemarsrvu i rasadničarstvu su nam usadile iskustvo i tradiciju koja nemože da se kupi. 

To nas dovodi do toga da danas Rasadnik Milojević postaje jedan od lidera u svojoj profesiji. Više od 100.000 sadnica proizvedenih svake godine i preko hiljadu zadovoljnih kupaca kao i naše dugogodišnje iskustvo su garancija kvaliteta. Naši članovi Porodičnog Rasadnika su svi školovani u poljoprivrednom sektoru, a sam Nikola Milojević je Inženjer specijalista voćarsta i vinogradarstva. Sve to samo dotatno garantuje da ćete u našem rasadniku pronaći pravi savet i uputstvo kako da postignete željeni cilj a to je zdrava i dobra sadnica. 

 

Gajenje dunje u našem gazdinstvu 

Rasadnik Milojević i dunje 

Kao i sve u životu tako i naše bavljenje dunjom počinje slučajno. 

Naše gazdinstvo se od uvek bavilo sa proizvodnjom grožđa i voća, to nam je bio glavni prihod u sadnice naravno od kako znam zas sebe. 

Od voća smo gajili breskve i šlive a od vimove loze stone sorte za jelo, uglavnom se prodaja obavljala na velko po kvantašima ili piljarama. Ali 2012 odine stašan mraz koji se desio u februaru uništio je naša dva vinograda do zemlje sve je bilo izmrzlo tako da smo ih u proleće već sasvim iskrčili. Tada se povelo pitanje šta saditi od voća novo. Vinogradi mi se nisu dopadali jer su komplikovani za gajenje i skupi za odžavanje, traže ručni rad, a i samo podizanje je skupo kolje, stubovi, žica….. Znači voćnjak. Od voća smo imali iskustva sa breskvom i šljivom, šliva je bila nisko profitna a breskva je zahtevala navodnjavanje kako bi bila u kvalitetu. Vodu nismo imali tako da je i to otpalo. Kajsija je bila rizična zbog mraza, trešnja traži radnu snagu za berbu a zna da podbaci zbog kiše.  

I eto iz nigde pade mi na pamet ideja o dunji, ni sam ne znam kako al tako je ispalo. Nikada nisam video pre toga voćnjak dunje jedino sam imao u dvorištu par stabala koja su bila za svoju upotrebu. 

Kako sam tada bio druga godina na polj. fakultetu brzo sam se raspitao o literaturi o dunji i počeo daje isčitavam. O dunji nije bilo mnogo čega da se pročita, samo u par opštih udzbenika je bilo po nekoliko strana. Sve je bilo uopšteno o njima od sadnje do sorti. 

Jednostavno o dunji niko nije razmišljao u to vreme kao o ozbiljnom voću. 

Više sreće sam imao u razgovoru sa poznanicima koji su me uputili na jednog proizvođača koji gaji dunje ozbiljno na čak 20 ari, ali tada to je bila najveća površina koju sam znao. Kada sam ga pronašo i popričao sa njim na prvu mi je rekao da ima 4 sorte u zasadu ali su dve dobre, ponovio je ono što su mi svi do tada govorili da je dunja vrlo osetljiva na erviniju tj. da je ervinija lako uništi. Ali mi je takođe i rekao da ima dve sorte koje su nove nisu kao leskovačka i vranjska već nešto novo. Pokazao mi je slike i rekao da su mnogo otpornije na erviniju a osim toga i kvalitetnije od leskovačkih.  

Te sorte su bile Bugarske Hemus i Trijumf. 

Na prvu sam poslušao njegov savet i od njega uzeo kalem grane, okalemio sam ih i u toku godine proizveo sadnice. Kako sam znao za prednosti intezivne sanje odlučio sam da posadim zasad na 4×2,5m i narano nisam se pokajo. Hemus sam sadio 90% a trijumf 10%. Na duboko oranu parcelu sam obeležio mesta i iskopo rupe veličine kofe od 10l,posadio sanice i dobro nagazio. U proleće su sadnice olistale, celo leto sam ih štitio od insekata i korova. U drugoj godini su odlično narasle a u trćoj su već imale rod, kako nije postojao katalog zaštite dunje sam sam kombinovo preparate, uglavnom protiv revinije insekta i truleži. Ervinija se  nije pojavila, u oktobru sam obro dunje prvoklasne oko 5 kg sa stabla bile su odlične krupne , ukusne, mirisne, slatke i začuđujeće meke. Po prvi put sam jeo dunju svežu kao jabuku. Sve smo lako prodali osim 500kg od koje smo ispekli odličnu rakiju. 

Od tad samo širimo svoje zasade a i preporučujemo svojim kupcima da šire ovu odličnu dunju Hemus. 

Dunja Hemus je u redovnoj ponudi našeg rasadnika i svake godine raste broj kupaca. 

Posetiti naš web sajt Rasadnik Milojević  gde možete videti ceo asortiman naših sadnica voća koje imamo u ponudi.

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll