Čaj od ploda
Ovaj čaj blagotvorno deluje na disajne tegobe, smiruje kašalj, promuklost i ublažava simptome bronhitisa.
Priprema: Operite, očistite i presecite plod na četiri dela. Odstranite semenke i tvrdi deo oko njih, a mesnati dio isecite na listiće i odmah ih stavite u litar vode, da ne bi promenile boju. Lagano kuvajte od 15 do 20 minuta, a zatim ostavite da se ohladi. Procedite ga i pijte u gutljajima tokom celog dana.
Sirup za bronhitis
Narodni lek protiv kašlja i upala disajnih organa možete napraviti vrlo jednostavno i od samo nekoliko semenki.
Priprema: Izdrobite pet semenki dunje i prelite sa 100 ml vode. Kada se stvori gusta sluzasta masa, dodajte 15 g svježeg soka od bokvice i 100 g meda od žalfije. Uzimajte po jednu kašičicu tri puta na dan pre jela.
Sok za želudac
Tegobe sa varenjem možete lako eliminisati sokom od dunja.
Priprema: Operite i sitno narendajte kilogram dunja, pa ih procedite kroz gazu. Sok popijte odmah jer brzo oksidira. Najbolje je da ga pijete pre jela.
Melem za opekotine
Melem od semenki dunje može biti od pomoći za lečenje blažih opekotina i rana.
Priprema: Izdrobite 10 g semenki dunje, prelijte sa 200 ml vode i sačekajte da se stvori sluzava masa. Nanosite je na oboleli deo tela, direktno ili kao oblog.
Sir od dunja
Francuzi vjekovima prave sir od dunja koji je odlična kombinacija sa pečenim mesom, piletinom, pačjim mesom, junetinom i mesom divljači. Ovaj sir je snažan izvor energije, a može da se uzima i kao lijek za poboljšanje varenja. Ne preporučuje se dijabetičarima i gojaznim osobama.
Priprema: Dva kilograma dunja skuvati, zajedno sa korom, dok potpuno ne omekšaju. Kada se ohlade, isjeći na komadiće i propasirati. Izmjeriti dobijenu masu, i u nju dodati odgovarajuću količinu šećera. Na kilogram i po pirea dunja dodaje se kilogram šećera. Sve ponovo kuvati na laganoj vatri 45 minuta, uz neprestano miješanje. Odmah po kuvanju sir od dunja sipati u odgovarajuću tepsiju, plitku staklenu posudu ili u posudice. Kada se ohladi, sir isjeći na kocke, uvaljati u prah šećer, i staviti na tamno i suvo mjesto da stoji.
Zaslađivač
Dunje možete konzumirati i u vidu zaslađivača za, na primjer, čajeve, i na taj način možete ublažiti brojne tegobe.
Priprema: Sameljite kilogram dunja, iscijedite sok, a zatim mu dodajte 2 kg šećera i kratko prokuvajte, a kada se ohladi sipajte u sterilisane flaše.
Preparat protiv bora i ispucalih usana od dunje
Za lice bez bora i lijepo negovane usne narodna medicina preporučuje semenke dunje. Priprema losiona od semenki: Sitno iseckati 1 kašičicu semenki, a zatim ih usitniti u avanu i preliti sa dve kašičice proključale vode. Dobro promešati i ostaviti da odstoji 10 minuta. Ovim preparatom možete mazati i ispucale usne i mesta na licu sa izraženim borama.
Priprema losiona od kore dunje:
200 gr kora dunje držati dve sedmice u tri decilitra jače rakije, po mogućnosti komovice. Nakon toga procediti rakiju i sipati u tri bočice i hermetički zatvoriti. Pripremljenim losionom mazati dijelove lica sa borama dva puta dnevno.