Prodaja sadnice dunje

Pekmez od dunja

Pekmez od dunja

SASTOJCI
3 kg ociscenih dunja
1,5 kg secera
4 vece kisele jabuke (granny smith)
4 dl vode
sok od dva veca limuna

PRIPREMA
Dunje dobro oprati, ja sam koristila hrapavu stranu sundjera da se skinu sve dlacice. Ocistiti ih (ne ljustiti!) i iseci na kockice, odmah stavljati u veliku serpu u kojoj ce se pekmez kuvati.

Isto uraditi i sa jabukama, oprati ih, ne ljustiti, iseckati na kockice i ubaciti u serpu.

Dodati secer, limunov sok i vodu.

Staviti serpu na sporet, da se kuva na laganoj vatri, povremeno promesati. Kada voce omeksa, za 20-ak minuta, propasirati ga pasirkom ili usitniti stapnim mikserom. Ja sam vadila resetkastom kasikom i miksirala u secku.

Zatim vratiti voce u serpu, nastaviti kuvanje, jos oko 10, 15 minuta uz neprestano mesanje. Pekmez ce se brzo zgusnuti.

Vruc pekmez sipati u ciste vruce tegle (navucite rukavice i upotrebite krpu kad to radite da se ne bi opekli

Staviti tegle u rernu da se pekmez malo zapece i stvori korica. Ja sam ih stavila u hladnu rernu, ukljucila je na 100 stepeni i ostavila ih desetak minuta da se pasterizuju, iskljucila rernu i ostavila ih preko noci da se tu polako hlade.

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll