SASTOJCI:
dunje – 2 – 3 komada
jaja – 3 komada
smeđi šećer – 130 g
maslac – 140 g
brašno – 250 g
bademovo brašno – 70 g
soda bikarbona – 1 kašičica
prašak za pecivo – 1 kašičica
muskatni oraščić – 1/2 kašičice
cimet – 1 kašičica
med – 2 kašike
ZA POŠIRANJE
vino roze – 1 litar
šećer – 200 g
PRIPREMA:
Zagrejte vino i šećer u šerpi. Kada smesa provri stavite dunje, isečene na polovine da se poširaju.
Pomešajte obično i bademovo brašno, prašak za pecivo i sodu. Dodajte oraščić i cimet.
U drugoj posudi umutite meki maslac sa braon šećerom. Dodajte jaja. umutite i dodajte med i promešajte ponovo. Ujedinite suve i tečne sastojke i dobro promešajte. Namažite kalup maslacem u kome ćete peći kolač.
Isecite poširane dunje na kriške. Poređajte kao ruže na dno posude za pečenje. Prelijte sa trećinom sirupa od poširanja. Sipajte osnovu za kolač preko voća. Pecite na 180 stepeni 40-50 minuta.
Ohladite ispečeni kolač potpuno i okrenite na tanjir.