Dunja nije zahtevna za gajenje
Dunja uspeva svugde bez problema, samo da zemljište nije zabareno.
Za gajenje dunje profesijonalno je potrebno od mehanizacije
Traktor, automizer, kosilica. Dodatno tarup-malčer, roto freza, podrivač, prskalica, ciklon voćarski, voćarska kareta…
Za hobi varijantu leđna kanta, trimer….
Dunju treba gajiti u sklopu 2,5m x 4m
Dunja rađa 20 do 30 kg po stablu ili 30000kg na 1ha
Dunja se bere u oktobru.
Dunja se lako čuva i bez hladnjače do marta.
U Srbiji postoji nekoliko sorti dunja ali HEMUS I TRIJUMF su najbolje.
Najveći neprijatelj dunje je biljna bolest bakteriozna plamenjača ERVINIJA.
Sorte HEMUS I TRIJUMF su genecki otporme na erviniju i preporučuju se za sadnju.
Leskovačka i vranjska su neotporne na erviniju i lako ih uništava bolest.
Sve sorte dunje se mogu koristiti za preradu u rakije, sokove, itd..
ali samo neke kao što je hemus su i za svežu upotrebu.
Dunja počinje da rađa već u trećoj godini.
Dunja se sadi najbolje u novembru i decembru.
Voće se sadi i u prestupnoj godini, samo sujeverne budale veruju u takve gluposti.
U rupu se ne stavlja stajnjak niti đubrivo, niti se sadnice potapaju pre sadnje u đubrivo.
Rupe ne moraju biti veće nego kofa od 10l.
Zaštitite sadnice od glodara i divljači koji mogu da u toku zime unište sadnice.
Obavezno poorati parcelu pre sadnje, sadnja u ledinu nije dobra.
Dunja ne zahteva zalivanje, ali svakako joj prija ako se ima uslova.
Dunja ne voli jaku rezidbu, apsolurno smanjiti rezidbu i ne praviti velike sekove, dovoljno je samo oblikovati krošnju i prorediti grane.
Zimska prskanja bakrom su obavezna.
Tretiranje hemiskim preparatima tokom cele godine po uputstvu obezbeđuju siguran rod i kvalitet.
Pre svake kupovine hemiskih preparata posavetujte se sa zaštitarom.
Prskanje obavljajte uveče ili u predveče, nikako po jakom suncu i visokoj temperaturi.
ČUVAJTE PČELE za vreme cvetanja ne koristite insekticide.
Za bolje oprašivanje dunje potrebno je 4 košnice pčela na 1 ha.
Borite se protiv ervinije , uklanjajte zaražene grane, kao i cvetove koji se javljaju povremeno na stablima tokom cele godiner, oni su najveći izvor zaraze.
Tržište za dunju je veliko, još uvek nije podmireno ni domaće tržište a strano je još veće. Cena dunje na otkup je 4 do 5 puta veća nego jabuke.
Nikada ne režite dunju kao jabuku ili krušku na čepove sa zamenom grana. TO ĆE UVUĆI ERVINIJU U GLAVNO STABLO.
Imajte što više bočnih primarnih grana.
Dunja se koristi u neograničenim količinama za proizvodnju destilata koji sav završi u izvozu.
Dunja je svakako budućnost u voćarstvu srbije.